Čistíme vlastné mozgy ...

10.05.2006 Prešov

Viete si predstaviť, žeby ktokoľvek, kto je "nejakým orgánom" vo verejnej správe prišiel s výzvou, ktorej slová sú v názve týchto riadkov? Asi ťažko, všakže. Veď my, občania, by sme ho ukameňovali. Ako je to možné? Čo si to dovoľuje ten a henten orgán!!! Veď my sme občania, orgán žije z našej vôle a on si niečo také dovoľuje?!

Lenže výzva z týchto slov by bola skutočne pragmatická. Znamená jedinú vec. Keď budeme mať jasno, vyčistené v mozgoch, potom budeme vedieť sa rovnakým spôsobom postaviť ku svojmu okoliu. A to je po zime veľmi-preveľmi špinavé. Múdrejší z nás hneď povedia, máme na to mestské organizácie, nech Prešov ony poriadne vyčistia. Otázka však znie ináč - kto ho pre pánajána tak zašpinil. Netreba mať na to špeciálne zväčšovacie okuliare, aby sme nevideli, koľko špiny je na našich sídliskách, ale aj v centre mesta. Takže kto? Mimozemšťania? Cudzinci? Cezpoľní? Kto? No predsa my. Tým ako sa správame k verejným priestranstvám. Ako pre nás nie je problém čokoľvek odhodiť na zem pár metrov od odpadkového koša.
Za komunizmu koloval jeden vtip. Dosť otrepaný, ale pre osvieženie pamäte nezaškodí pripomenúť ho. Pýtali sa, koľko nepriateľov má socializmus. Odpoveď bola jednoduchá - päť: svetový imperializmus a ešte jar, leto, jeseň a zima. Zrejme to zostalo v platnosti aj pre našu mladučkú demokraciu.
Špiny je toľko a všade, že je zbytočné to popisovať. A ešte ťažšie je písať odkiaľ sa tá špina berie. Prečo fajčiari bez okolkov odhodia na zem na námestí, či na chodníku alebo z balkóna svojho bytu do trávy ohorok? Prečo odpadky nehádžeme do koša? Prečo???
Možno je to banálny problém za situácie, že ten a ten nemá prácu, ten a ten ju má, ale musel za ňou cestovať do Dublinu, londýnskeho predmestia, alebo do Kolína neďaleko Prahy. Lenže predsa len "pár" ľudí zostáva žiť tu a nechystá sa nikde preč. Takže žiť v špine? Spoliehať sa na to, že verejnoprospešné organizácie dajú priestory pred mojou bytovkou do poriadku? A čo keby sme vo voľnom čase priložili ruku k dielu? Znie to bárs dávnymi časmi? No a čo? I vtedy, i teraz, i do skonania sveta, je vždy krajšie žiť v čistote. Lepšie sa dýcha ...
Takže začnime od čistenia vlastných mozgových závitov, od toho, že ... Ale veď nie sme v materskej škole, aby sme popisovali kam patria odpadky. Len potom sa nesťažujme, že tamtí a hentí neplnia si povinnosti, pretože je špina. Preč špinu z našich mozgov!
(jj)
 

Vyberte región